L'Union Blog

L’UNION with Kristel Dreessen over stage in communicatie

By: Lies Verhaegen - 21 juin 2019 - 0

Binnenkort begint voor veel studenten de zoektocht naar een leuke stageplaats weer. Daarom nodigden we Kristel Dreessen, lector en stagecoördinator op de AP Hogeschool in Antwerpen, uit, om hier een woordje uitleg over te geven.

 

 

Kunt u zich even voorstellen?

Ik ben Kristel Dreessen. Na mijn studies ben ik in het onderwijs terecht gekomen. Ik heb eerst een aantal jaren interims gedaan, en dan ben ik in het hoger onderwijs terecht gekomen. En daar ben ik sinds 1991 verbonden aan de AP Hogeschool. Dan heb ik 5 jaar fulltime als romanist gewerkt, alleen frans gegeven. Sinds 2004 ben ik ook stagecoördinator en sinds 10 jaar ben ik ook coördinator voor Erasmus uitwisselingen.

Een stage zoeken, hoe begin je daaraan?

Voor de studenten bij de AP Hogeschool is dat eigenlijk eenvoudig want er is een gescreend stagebestand, waar zij in kunnen gaan zoeken. Maar meer en meer gaan de studenten ook zelf op zoek en gaan ze via social media zelf proberen een stage te vinden. LinkedIn is een heel handige tool daarvoor. Ze komen ook zelf met stageplaatsen, die ze kennen via kennissen of vrienden. Dus zo moeilijk is het niet om een stage te vinden.

Waar moeten studenten op letten bij het vinden van een stage?

Ik zou zeggen op de kwaliteit van de stage. Dus niet afgaan op de mooie advertentens, maar ook onderzoeken of het een kwalitatief hoogstaande stage is die echt wat te maken heeft met je studie, waar je iets mee bent, waar je iets mee bij kan leren, dus de kwaliteit dus echt wel bekijken.

Hoe bereid je je het beste voor op een stage/ sollicitatiegesprek?

Ik denk dat je je goed moet informeren. Je bekijkt sowieso de website. Voor de studenten van de AP hogeschool zijn er de stagefiches, daar kunnen ze al veel informatie op vinden. Je kan ook proberen om een student die al stage gelopen heeft bij het bedrijf te proberen te contacteren, want die kan je natuurlijk inside informatie geven die je niet altijd op de website vindt. Dus de belangrijkste boodschap is, je goed informeren.

Hoe bereid je je het beste voor op een sollicitatie gesprek?

Hetzelfde, je informeren. Maar ook je ook je afvragen wat is mijn meerwaarde op die stageplaats. Wat kan mijn meerwaarde zijn waarom ben ik een goede kandidaat, want leerlingen moeten zich realiseren dat er zeer veel stagiairs zich aanbieden voor een stage. Dus een stageplaats gaat uit die hoop studenten trachten de beste kandidaten te vinden. Dus probeer dat in de kijker te zetten, waarom jij de beste kandidaat bent en wees ook goed op de hoogte van wat het bedrijf doet, wie hun klanten zijn, waarmee ze dagdagelijks bezig zijn, zodat je al een inzicht hebt in welke afdelingen er bijvoorbeeld zijn en dat je goed weet waar je terecht wil komen en wat je daar wil doen.

Wat is belangrijk om op je cv te vermelden?

Vele dingen denk ik, maar als net afgestudeerde student is dat niet altijd zo eenvoudig. Maar zeker vermelden wat je ervaring is, wat je werkervaring is aan de hand van studentenjobs bijvoorbeeld. Ook indien je in een jeugdbeweging bent geweest en je daar leider of zo bent geweest, dat zijn zaken die men op stageplaatsen ook wel erg apprecieert. Omdat men dan een beetje de persoonlijkheid van de student kan afleiden. Heb je een goede talenkennis, dat zijn ook zaken dat men op een stageplaats wel weet te appreciëren. Dus dat moet je zeker vermelden.

Wat zijn de voordelen van een buitenlandse stage?

Dat denk ik wel. Je komt uit je comfortzone, dus dat is al zeer belangrijk. Ook om later op je cv te vermelden dat je dat hebt gedaan. Want dat bewijst dat je toch wel iemand bent die toch wel iets aandurft. Je krikt het niveau van je vreemde talen op, je komt in contact met andere culturen. Dus een buitenlandse stage is zeker een uitdaging wel voor studenten. Het is moeilijker dan een Erasmus ervaring, omdat in een erasmuservaring ben je nog in een studentensfeer. Als je in het buitenland op stage gaat, ga je daar eigenlijk werken, dus het is moeilijker, maar het is zeker een hele grote meerwaarde voor je cv en jezelf later.

Zijn er positieve of negatieve verhalen die u met ons kan delen?

Zeker aan de hand van stage-evaluatiegesprekken, die ik voer op de bedrijven is het altijd zeer aangenaam om te horen dat onze studenten het goed doen, dat ze zeer inzetbaar zijn. Wat ik ook vaak zie als lector Frans presteren de studenten soms niet zo goed, kom ik hen tegen op stageplaats en dan zie je dat ze openbloeien en dat ze het eigenlijk wel heel goed doen. Dus dat is wel heel leuk voor ons om te zien

Negatieve ervaringen zijn er natuurlijk ook, dat komt vaak omdat de inhoud van de stage niet overeenkomt met hetgeen afgesproken was, dat de student te veel wordt ingezet als klusjesman. Geen leuke taakjes. Een ander negatief punt is wanneer de student niet of weinig begeleid wordt, een beetje aan zijn lot wordt overgelaten en niet veel bijleert. Maar eigenlijk over het algemeen zijn het vooral positieve verhalen.

Tenslotte, heeft u nog tips voor mensen die binnenkort een stage gaan zoeken?

Kom uit je comfort zone, kies voor een inhoudelijk interessante stage en niet voor een grafisch, gunstig gelegen stageplaats.

Share

0

Comments

No comment yet for this article.

Leave a comment